(29. 2. 2020) Avtor: Tadej Glavač, ustanovitelj

 

PROBLEM – IDEJA (2017)

Do ideje oblikovati »drugačne« športne nogavice sem prišel, ker sem tudi sam rekreativni športnik. Težava pa je nastala pri iskanju prave obutve oziroma pravih nogavic, ki bi zaščitile moje stopalo, mu dale občutek stabilnosti v športnem čevlju, in sicer v smislu, da se stopalo med športno aktivnostjo ne bi preveč premikalo. Eden večjih problemov pa je bilo tudi potenje in posledično veliko žuljev, kar mi je povzročalo nemalo težav in bolečin, in mi onemogočalo nadaljnje treniranje.

Zato sem, čeprav sem preizkusil veliko športnih nogavic, tudi mnogo kvalitetnih in priznanih znamk, vedno naletel na težavo, da mi nobene nogavice niso popolnoma ustrezale. Ugotovil sem, da na tržišču ni veliko res dobrih, kvalitetnih nogavic. Vedno manj pozornosti je posvečene kvalitetnim materialom.

Ravno to je bilo tisto, kar me je vodilo do razmišljanja, kaj bi lahko storil oziroma kako bi lahko izboljšal športne nogavice, da bi mi pri športnih aktivnostih še dodatno »pomagale«, mi olajšale treninge in dale tisti res vrhunski občutek udobja, podpore in zaščite. Razmišljal sem, da če je že meni, rekreativnemu športniku, tako neudobno v večini športnih nogavic, kako se šele počutijo profesionalni športniki, ki trenirajo tudi večkrat dnevno. Zadal sem si cilj, da bom naredil vse, da izdelam res popolne športne nogavice.

Pri večini športov je namreč obutev bistvenega pomena pri izvajanju športnih aktivnosti, kar posledično vpliva tudi na športnikove zmogljivosti, sposobnosti in dosežke. Ko nekdo omeni obutev, najprej pomisli na čevlje. A prav nogavice so tiste, ki so prve v stiku s stopalom, tj. kožo, zato so te ključnega pomena. Tako sem se odločil, da bom res poskusil uresničiti in izpeljati to svojo idejo »vrhunskih športnih nogavic«.

Moja želja je bila in je, da bi z nogavicami oz. znamko GO4GOAL športniki hitreje dosegli svoje cilje oz. izboljšali svoje športne zmogljivosti. Kvalitetni materiali pa morajo poskrbeti, da se uporabnik počuti v nogavicah udobno in da ga te ne ovirajo, pač pa podpirajo. S to željo in zamislijo se je vse začelo počasi uresničevati.

 

TESTIRANJE, ANALIZIRANJE IN RAZVOJ

Najprej sem naročil in testiral športne nogavice, ki so bile takrat na tržišču in ki so imele določene lastnosti. Bilo je preko petdeset parov. Analiziral sem jih in od vseh testiranih športnih nogavic sem pobral tiste lastnosti, ki so mi najbolj koristile.

Podal sem se v raziskave tkanin ter njihovih lastnosti, da bi izdelal povsem novo generacijo športnih nogavic. Tako so bile naše GO4GOAL nogavice oblikovane po natančno izpeljanih raziskavah in po pogovorih z različnimi strokovnjaki in športniki. Ker smo želeli, da je produkt slovenski, smo se povezali s slovenskim podjetjem Intersocks, vodilnim svetovnim oblikovalcem visokokakovostnih nogavic.

Tkanine smo izbrali na podlagi raziskav in posvetov s strokovnjaki s področja tkanin. Za zaščito in oblazinjenje posameznega dela stopala pa so poskrbeli posveti z ortopedi in fizioterapevti, ki anatomijo in funkcionalnost stopala najbolj poznajo.

Izbrali smo šest visokokakovostnih tkanin in jih namestili na točno določene predele nogavice, tako da vsaka na svojem mestu opravlja svojo nalogo: odvaja vlago, se hitro suši, omogoča zračnost, deluje antibakterijsko, absorbira udarce od tal, skrbi za protizdrsnost, zaščiti točno določene dele. Tudi način pletenja je na določenem predelu nogavice drugačen in skrbi, da se nogavica popolnoma prilega stopalu ter ga stabilizira.

 

TESTIRANIH 200 PROTOTIPOV

Najprej sem želel, da bi bile te nogavice le zame in moje bližnje, vendar se je hitro pojavilo množično povpraševanje po njih. Tako sem naročil izdelavo več kot dvesto parov prototipov nogavic, ki sem jih razdelil profesionalnim in rekreativnim športnikom, da jih testirajo.

Vesel in ponosen sem, da so nad njimi bili navdušeni. Ravno njihova potrditev je bilo tisto, kar mi je dalo zagon, me spodbudilo, da nogavice dam na tržišče.

 

LANSIRANJE NA TRŽIŠČE

Ker je proizvodnja zaradi visokokakovostnih materialov draga, sem se odločil zbrati ekipo in poskusiti športne nogavice oživeti z zbiranjem finančnih sredstev preko spletne platforme za množično financiranje – Indiegogo (povezava do projekta).

Novembra 2018 smo tako lansirali naš projekt na prej omenjeno platformo: z željo zbrati petdeset tisoč dolarjev, ki smo jih potrebovali za zagon proizvodnje. Vendar v enem mesecu žal nismo uspeli doseči zastavljenega cilja. Zbiranje finančnih sredstev na tej platformi je težko. Potrebne so dobre priprave ter podroben in natančno izdelan oglaševalski načrt. Tukaj smo naredili nekaj napak, ki so razlog neuspeha, ampak iz napak se učimo.

Vendar sem že pred lansiranjem projekta na platformo imel rezervni načrt, načrt B, ki sem ga tudi izpeljal: in maja 2019 so športne nogavice GO4GOAL (CREW model) po več kot treh letih končno prišle na tržišče.

Trenutno je v prodaji preko naše spletne trgovine le srednji model (CREW) v eni barvni kombinaciji. Za omenjen model je bilo tudi največ povpraševanja. Takoj, ko bo mogoče, pa bodo v proizvodnji v slovenskem podjetju Intersocks začeli izdelovati še nizki (ANKLE) in visoki model (KNEE-HIGH) z aktivno kompresijo. Vse je povezano s prodajo trenutnega srednjega modela, ki je na tržišču. Če bomo namreč zadovoljni s prodajo, bomo imeli na voljo finančna sredstva, da dokončno razvijemo še nizek in visok model ter dodamo različne barvne kombinacije.

Ne želim se ustaviti tukaj. Res pa je, da ne želim prehitevati: želim stopati korak za korakom. Verjamem, da smo izdelali nekaj izvrstnega. Profesionalni športniki so že potrdili, da so športne nogavice GO4GOAL res kvalitetne. Največ mi pomeni dejstvo, da so uporabniki z nogavicami zadovoljni, da jim nudijo udobje ter preprečujejo poškodbe stopal. Glavno je, da nogavice služijo svojemu namenu.

 

PERSONALIZIRANE ŠPORTNE NOGAVICE

Ker smo želeli svojim strankam ponuditi nekaj več, smo se odločili, da bomo nogavice personalizirali po njihovih željah. To pomeni, da lahko vsak naročnik doda svoj unikatni dizajn na športne nogavice GO4GOAL. To so lahko najljubši citati, imena, datumi, številke ali kaj drugega, kar je del uporabnikove športne aktivnosti.

Naročilo personaliziranih nogavic poteka tako, da nas kontaktirate preko e-naslova info@go4goal.net ali preko družabnih omrežij, in nam sporočite svoje želje. Naša dizajnerska ekipa vam bo na podlagi vaših želja izdelala grafični prikaz in vam ga poslala v predogled. Šele ko boste z dizajnom zadovoljni, se dogovorimo za plačilo, nato pa se začne postopek izdelave vaših personaliziranih nogavic, ki traja od enega do dva dni.

 

NA NOGAH NOGOMETNEGA ZVEZDNIKA

Navdušen sem, da športne nogavice GO4GOAL uporablja tudi nogometaš Ricardo Quaresma, ki ga spremljam že skoraj dvajset let in ki me je navdušil s svojim stilom preigravanja in neverjetno tehniko. Quaresma je trenutno član Kasimpase (Turčija), v svoji karieri pa je igral še v klubih, kot so Sporting Lizbona, Barcelona, Porta, Inter in Bešiktaš. Leta 2016 je z izbrano vrsto Portugalske osvojil naslov evropskega prvaka.

 

GLAVNI CILJ IZPOLNJEN

Inteligentno zasnovane športne nogavice so nastale s ciljem izboljšati športnikove zmogljivosti. Zelo velika potrditev je, ko je tvoj produkt dobro sprejet. In ne le to: služi svojemu namenu! Res dober občutek je, ko veš, da je dodana vrednost. S tem namenom sem nogavice ustvaril.

Želim si, da se športniki dobro počutijo v svoji obutvi. Pa ne samo vrhunski športniki, tudi rekreativci. Zmeraj več uporabnikov se zaveda, da so nogavice res pomemben del športne opreme. Verjamem, da bodo moje športne nogavice v prihodnosti pomagale marsikateremu uporabniku.