(23. 3. 2020) Avtor: Tadej Glavač, ustanovitelj

 

KAJ JE PROTIZDRSNA TEHNOLOGIJA?

Vsi v svoji obutvi potrebujemo nekaj, kar ustavi premikanje (drsenje, gibanje) naših nog (stopal). Ena izmed najpomembnejših faktorjev v športu sta hitrost in okretnost. Če želite spremeniti hitrost gibanja, se gibati hitreje, morate povečati prenos moči iz ena noge na drugo. Da to storite, morate najprej ustaviti gibanje noge, s tem pa tudi obutve.

Nogavice s protizdrsno tehnologijo predstavljajo najbolj popularen produkt na področju športnih nogavic, ki ga uporabljajo številni profesionalni športniki. Te nogavice imajo na podplatu nameščene protizdrsne blazinice, ki omogočajo, da se stopalo v obutvi ne premika preveč. S tem se onemogoči trenje med obutvijo in stopalom, posledično pa se zmanjša možnost za nastanek žuljev.

Nekatere nogavice imajo te blazinice nameščene na zunanji in notranji strani (povezava med stopalom, nogavico in obutvijo), nekatere pa samo na zunanji (povezava med nogavico in obutvijo).

 

ZAKAJ SE UPORABLJA?

Protizdrsne tehnologije dokazano preprečujejo drsenje v obutvi. Stopalo zato v obutvi ne drsi oziroma se ne premika in tako ne ustvarja trenja. S tem se tudi prepreči nastanek žuljev obenem pa se uporabnik v svoji obutvi počuti bolj varno in stabilno. Da pa protizdrsna tehnologija izpolnjuje vse te lastnosti, mora omogočati zelo dober oprijem.

Učinkovitejše so tiste nogavice, ki imajo protizdrsno tehnologijo nameščeno na notranji in zunanji strani nogavice. Tehnologija na zunanji strani se tako oprijema obutve, na notranji strani pa podplata in pete.

Vendar pa niso vse protizdrsne nogavice enako učinkovite, saj imajo nameščene različne protizdrsne blazinice (ene bolj, ene manj učinkovite) in se med sabo razlikujejo glede na sestavo materialov iz katerih so narejene.

Zmeraj več uporabnikov se zaveda, da so nogavice zelo pomemben del športne opreme. Tega se še posebej zavedajo vrhunski športniki, ki z investiranjem v kvalitetno športno opremo želijo izboljšati svoje športne zmogljivosti.

 

MNENJA STOKOVNJAKOV

Rebecca Rushton (podiatrinja), ki se že 25 let ukvarja s preventivo in zdravljenjem bolezni stopal, je v svoji raziskavi ugotovila oziroma prišla do zaključka, da so nogavice zelo pomembne pri preprečevanju nastanka žuljev.

Nogavice morajo biti zasnovane tako, da zmanjšajo trenje med plastjo nogavice in kožo:
• odvajanje vlage in hitro sušenje,
• odebeljene na pravilnih mestih,
• zmanjšanje drsenje/premikanja stopala v obutvi.

 

PROTIZDRSNA TKANINA V ŠPORTNIH NOGAVICAH GO4GOAL

Da bi na inteligenten način oblikovali naše športne nogavice, smo izvedli naslednje aktivnosti:
• pregled strokovnih člankov in literature o tkaninah in nogavicah,
• pogovorih s športniki različnih disciplin,
• pridobitev mnenj in usmeritev strokovnjakov, ki delujejo na področju visokokakovostnih tkanin,
• pogovori s fizioterapevti in ortopedi,
• meritve pritiskov stopal.

Na podlagi zgoraj opravljenih aktivnostih, smo se odločili, da bodo naše športne nogavice vsebovale protizdrsno tkanino. Tako smo namesto protizdrsnih blazinic na predel stopala naših športnih nogavic namestili protizdrsno tkanino – UltraGrip. Slednja omogoča odličen oprijem v obutvi, saj ima boljše lastnosti kot protizdrsne blazinice.

 

KAKO JE LAHKO TKANINA PROTIZDRSNA?

Poseben postopek obdelave različnih visokokakovostnih vlaken spremeni njihovo strukturo in tako nastane tehnološka tkanina UltraGrip, ki omogoča neverjeten oprijem. Nogavica se na zunanji strani oprijema obutve, na notranji strani pa podplata in pete. S tem športne nogavice GO4GOAL omogočajo, da ustvarite večjo hitrost in boljšo okretnost, obenem pa se v obutvi počutite varnejše.

Ker je UltraGrip tkanina sestavni del nogavice, nudi vašemu stopalu mehak in udoben občutek.

Učinek UltraGrip tkanine je trajen. Pri vsakem pranju se ta učinek obnovi, s tem pa se ohrani tudi kakovost oprijema.

 

PROTIZDRSNE BLAZINICE vs. PROTIZDRSNA TKANINA

Kot je opisano zgoraj, imamo dve vrsti protizdrsnih nogavic; ene vsebujejo protizdrsne blazinice, naše – GO4GOAL pa protizdrsno tkanino.

Izpostavil bi nekaj pomanjkljivosti s katerimi sem se srečal in s katerimi se srečujejo tudi nekateri športniki. Protizdrsne blazinice (tiste, ki so nameščene tudi na notranjem delu nogavice) dajejo neprijeten občutek na koži/stopalu, prav tako pa niso nameščene na področje palca na nogi, ki skrbi za odriv oziroma preko katerega poteka največji prenos moči.

Mi smo šli korak naprej in namesto protizdrsnih blazinic, na spodnjo stran stopala, v naše športne nogavice GO4GOAL, namestili protizdrsno tkanino, ki preprečuje drsenje. Natančno smo jo oblikovali in jo namestili na točno določene dele, kjer poteka največji prenos moči (področje palca na nogi), s tem pa poskrbeli, da ne prihaja do prevelikega drsenja stopala v nogavici in nogavice v obutvi. Ker je ta tkanina del nogavice, ni moteča na koži in tako zagotavlja tudi odlično udobje.

Še en problem pri nogavicah, ki imajo protizdrsne blazinice pa je ta, da nogavice vsebujejo bombaž, ki zelo slabo odvaja vlago ter se dolgo suši. Zato so naše nogavice sestavljene iz tkanine, ki za kar 30% hitreje odvaja vlago ter se posuši 50% hitreje kot bombaž in tako poskrbi, da stopala med športno aktivnostjo ostajajo suha.

Posebnost GO4GOAL nogavic pa je tudi ta, da so za razliko od nekaterih drugih protizdrsnih nogavic, posebej prilagojene levemu in desnemu stopalu.

Spodaj sta zapisani mnenji uporabnikov, ki sta pred uporabo naših nogavic GO4GOAL uporabljala nogavice s protizdrsnimi blazinicami.

FLORJAN TÖRNAR (slovenski nogometaš): “Nogavice GO4GOAL so izpolnile vsa moja pričakovanja. Nogavice trdno držijo stopalo in onemogočajo premikanje in drsenje v obutvi. Med športno aktivnostjo imam občutek, da je stopalo fiksirano v obutvi. Druga stvar, ki me je navdušila pa je ta, da so stopala v nogavici vedno suha in sveža, saj nogavice odlično odvajajo vlago in se hitro sušijo. Ker sem preizkusil tudi nogavice Trusox in Tapedesign (oboje s protizdrsnimi blazinicami) lahko rečem, da so protizdrsne nogavice GO4GOAL dva koraka pred njimi. Čestitke na inovaciji.”

DOMINIKA ČONČ (slovenska nogometašica): “Nogavice se mi zdijo zelo udobne. Predvsem mi je všeč, da tudi po pranju ostanejo mehke, kar podobne nogavice do sedaj niso, ter da so zasnovane tako, da ni vozlov in robov pri prstih. Glede drsljivosti moram priznati, da sem bila najprej malo skeptična, ker sem bila navajena protizdrsnih blazinic (Trusox), ampak ko sem jih preizkusila na tekmi, niso drsele. Ko pa sem še prebrala, da so narejene iz protizdrsnih materialov, je odpadel še zadnji dvom. Tudi stabilnost je odlična. Kar se tiče odvajanja vlage, pa mi je všeč to, da v primeru dežja, tudi ko so zelo mokre, ne postanejo težke. Tudi na splošno so zelo lahke. Všeč mi je, da vlago odvajajo zelo hitro in da so zelo zračne. Ker nimajo protizdrsnih blazinic, ampak posebno protizdrsno tkanino, je odveč bojazen, da bi blazinice ob pranju odpadle (kar se je zgodilo pri nogavicah znamke Trusox).”
Foto: AC Milan

 

TEHNOLOGIJA NA KATERO PRISEGAJO PROFESIONALNI IGRALCI

Kot je moč zaslediti na socialnih omrežjih ter svetovnem spletu, so protizdrsne nogavice zelo priljubljene med športniki. Ti čedalje več poudarka dajejo športnim nogavicam in oblačilom, ki so tehnološko naprednejša, saj stremijo k nenehnemu napredku, kvaliteti in udobju.

Profesionalni športniki, predvsem nogometaši, so spoznali, da so izgubljali svojo eksplozivnost in svoj čas, ko so spreminjali smer gibanja na igrišču.

Protizdrsne športne nogavice so tako še posebej priljubljene predvsem pri nogometaših (svetovno znanih), saj pri nogometu prihaja do hitrih in nepredvidljivih smeri gibanja in pospeševanja, zato je vsaka dodatna milisekunda še kako pomembna. Nogometaši med igro potrebujejo maksimalen oprijem, ki jim omogoča hitrejšo spremembo smeri gibanja in najboljši prenos moči iz ene noge na drugo.
Foto: Kasımpaşa SK

 

PROTIZDRSNE ŠPORTNE NOGAVICE GO4GOAL

Glavni namen protizdrsnih nogavic GO4GOAL je maksimalno povečati oprijem v obutvi, kar smo dosegli z UltraGrip tkanino.

Posebna UltraGrip tkanina omogoča:
• izvrstno stabilnost,
• zelo dober oprijem,
• prednost pred nasprotnikom v primeru nepredvidene spremembe smeri gibanja ali pospeševanja,
• ustvarjanje večje hitrosti in boljše okretnosti,
• občutek varnosti.

Športne nogavice GO4GOAL nudijo neprimerljiv oprijem in odlično udobje, ne glede na obutev, ki jo uporabljate. Zahvaljujoč specialnim visokokakovostnim materialom se nogavice popolnoma prilegajo vsakemu stopalu.

Ker se zavedamo, da so pomembna tudi stopala otrok, ki so še v fazi razvoja, smo posebej oblikovali tudi otroške nogavice (od številke 30 naprej). Tako bodo otroci v začetku svojih športnih karier in aktivnosti lahko uporabljali nogavice, ki bodo poskrbele za njihovo varnost in zdrav razvoj ter jim omogočile, da unovčijo svoje športne sposobnosti do maksimuma. Tako smo eni izmed redkih proizvajalcev, ki ponujajo visokokakovostne protizdrsne športne nogavice tudi za otroke.

GO4GOAL protizdrsne nogavice so idealne za vse vrste športov in raznih oblik rekreacije.

 

TUDI NA URADNIH TEKMAH

Nogometaši so tako navdušeni nad našimi protizdrsnimi športnimi nogavicami, da jih uporabljajo kar med tekmami, pod svojimi klubskimi nogavicami (klubsko nogavico odrežejo pri gležnju in jo obujejo čez športne nogavice GO4GOAL). Tako športne nogavice GO4GOAL povežejo stopalo s kopački.

Tradicionalne klubske nogavice namreč ne zagotavljajo udobja in povezave med stopalom in obutvijo, ki jo želi sodobni igralec. Športne nogavice GO4GOAL pa povečajo stabilnost in oprijem, zaradi česar so bolj eksplozivni in učinkoviti pri svojih gibih.