(27. 04. 2021) Avtor: Tadej Glavač

 

Srednja šola – v šolski torbi vedno nogometna žoga in zmeraj, ko je bil odmor, smo tistih pet do deset minut igrali nogomet ali si žogo le podajali (včasih tudi na hodniku).

Pri športni vzgoji je nogomet bil vedno prioriteta. Če je bila velika telovadnica zasedena, smo šli ven na asfalt – ja, tudi pozimi, ko je bilo zunaj krepko pod ničlo, tako da smo si komaj razvezali obutev, ko smo prišli v garderobo, saj nismo čutili prstov na rokah.

Športna oprema – včasih je bila, včasih ne … saj veš, ko si mlad, ti je vseeno, kaj imaš oblečeno, samo da se imaš lepo. Včasih pa pozabiš stvari doma. Takrat tudi nogavice zame niso predstavljale neke pomembne stvari pri športni aktivnosti.

Na koncu četrtega letnika (ko sem bil star skoraj osemnajst let) smo, kot vsak teden, ponovno pri športni vzgoji igrali nogomet. Med enim gibom me je zapeklo v spodnjem delu hrbta in v istem trenutku so mi noge »popustile« … enostavno jih nisem več čutil.

Sošolci so me nato odnesli v garderobo … meni pa je po glavi šla samo misel, kaj bom sedaj … kako se je lahko to zgodilo ravno meni!? Mislil sem, da se ne bom mogel več postaviti na noge, da ne bom več hodil.

Vendar sem čez nekaj minut ponovno čutil noge in bil neizmerno olajšan.

Seveda so potem sledile terapije in eno leto brez športnih aktivnosti. Nisem pa ostal brez posledic … čez nekaj časa so se začele težave z išiasom ter bolečinami v spodnjem delu hrbta, ki so se čez čas preselile tudi v zadnjo ložo.

Med vsako športno aktivnostjo (tek, nogomet ipd.) še danes čutim bolečine, ki si jih lajšam z masažami. Enostavno sem se že navadil na bolečine, ki so postale del mojega vsakdana.

 

ZAKAJ JE SPLOH PRIŠLO DO TEGA?

Pa se vrnimo na začetek oziroma na tisti dan, ko me je zapeklo v spodnjem delu hrbta. Ko sem takrat prvič prišel k zdravniku, mi je med drugim pogledal tudi stopala in videl, da imam po palcu žulje. Vprašal me je, ali sem tudi igral z žulji. Rekel je, da sem nevede med igro zaradi žuljev vlekel palec k stopalu oziroma ga krčil in posledično je bilo celotno telo v nepravilnem položaju.

Razložil mi je, da vse izvira iz stopala, ki skrbi za pravilno držo telesa. Moja stopala: se pravi, ko sem zaradi žuljev na palcu slednjega krčil, niso bila v pravilnem položaju, kar je vplivalo na celotno telo in zato je posledično prišlo do tiste poškodbe v spodnjem delu hrbta.

Žulji so bili torej tisti pravi krivec za mojo poškodbo. Žulji, ki sem jih takrat imel po skoraj vsaki aktivnosti zaradi neprimernih nogavic.

Leta kasneje sem, kot verjetno veš, ustvaril športne nogavice GO4GOAL, ki med drugim preprečujejo možnost nastanka žuljev. Ponosen sem na sebe – da sem iz težave, ki sem jo imel, ustvaril oziroma razvil rešitev.

Prepričan sem, da če bi tistega dne imel športne nogavice GO4GOAL, morda do moje poškodbe ne bi prišlo. Ampak sem hvaležen, da sem takrat ponovno dobil moč v svoje noge in še eno priložnost za »normalno« življenje. Priložnost, ki me je popeljala do razvoja/nastanka športnih nogavic GO4GOAL.

Sporočilo tega zapisa je je pomembnost športnih nogavic. Problem, ki sem ga imel tedaj, je bil ta, da se nisem zavedal pomembnosti kvalitetnih športnih nogavic in pa na splošno, da so stopala tista, ki nosijo celotno težo telesa in so pod visokimi obremenitvami.

Rad bi to svoje sporočilo razširil – predvsem med mlade in morda tako nekomu dal misliti, hkrati pa preprečil, da ne bo prišlo do takšnih težav, kot sem jih imel in jih imam jaz še danes.

Mojo zgodbo lahko podpreš tudi z nakupom nogavic GO4GOAL, ki sem jih razvil v sodelovanju z raznimi strokovnjaki (ortopedi, fizioterapevti, strokovnjaki na področju tkanin) ter profesionalnimi športniki.

Poleg podpore pa dobiš vrhunske športne nogavice, ki so izdelane z namenom – da ti zagotovijo maksimalno varnost in omogočijo, da greš do konca in pokažeš svoj potencial!

Nogavice GO4GOAL te čakajo tukaj.